5 fontos tudnivaló az arcplasztikáról

Az arcplasztika nem csak a ráncok csökkentéséről szól, hanem a fiatalos feszesség megvalósításáról is. Mivel az arc a test azon része, ami mindig szem előtt van, így magabiztossági kérdés is az, milyen megjelenéssel bír ez a terület. Az évek múlása egyértelműen hatással van az arc feszességére, de a hirtelen fogyás, vagy a fáradtság, a folyamatos kialvatlanság is nyomot hagyhatnak annak állapotán. Az életmód kérdése mellett sem mehetünk el, hiszen az elfogyasztott makro-és mikrotápanyagok éppen úgy befolyásolják az arcbőrt, mint a stressz, a mozgás, vagy éppen annak hiánya.

Számos olyan non-invazív kezelés létezik, melyek javíthatnak az arcbőr megjelenésén. A dermarolleres kezelések, az aranyszál behúzás, vagy például a saját vérsavót felhasználó, úgynevezett Drakula-terápia is kiváló eredményeket produkál a kezelések során. Vannak azonban olyan elváltozások, melyek esetében egyértelműen az arcplasztika hozhatja meg a kívánt eredményt. Az arc bőrének petyhüdtté válása, az egyre mélyebb ráncok, valamint a sokak által rettegett toka megjelenése is azonnali beavatkozásért kiáltanak.

1. Lifting nyakplasztikával kombinálva

Az arcplasztika alapvetően a lifting műtétet takarja, mely során a megnyúlt bőrt a szakember tulajdonképpen feszesíti, a felesleges bőrt pedig eltávolítja. A cél nem a tökéletesség, hanem sokkal inkább a kiindulási állapotból a maximum kihozása. A mini lifting általában a kisebb elváltozások esetében bizonyul ideálisnak. A teljes lifting a nagyobb elváltozások kapcsán jó választás. Minderről a szakemberrel történő konzultáció során, egyéni adottságoknak megfelelően célszerű dönteni. Nem ritka, hogy nyakplasztikával társul a beavatkozás, mely során a nyak bőre alatti izmot is be kell szűkíteni.

2. Arcplasztika altatásban

Mivel az arcplasztika esetében a szövetek mélyebb részei is érintettek, ezért elsősorban altatásban végzik azt a szakemberek. A metszést a halántékon a hajas fejbőr területén a fül előtt ejtik, majd a fül mögött és a tarkó területén halad az, így a haj rendszerint fedi a hegeket. Ez korántsem elhanyagolható szempont. A beavatkozás során nem csak az arc bőrét feszesíti a szakember a felesleges bőr eltávolításával, hanem az az alatti kötőszövetek felpreparálása is megtörténik. Az arcplasztika után kötés és kompressziós fejpánt kerül a páciensre, mely utóbbi a szövetek letapadását és a gyorsabb gyógyulást segíti elő.

arcplasztika

3. Smink minimum három hét múlva

Az arcplasztika viszonylag nagy területet érint. Ennek megfelelően a szemek körüli bevérzések, az elszíneződések természetesnek bizonyulnak. Érdemes számítani arra, hogy a végleges eredmény körülbelül hat hét múlva fog látszódni. A haj levágása nem szükséges, viszont a műtétet megelőző napon a szakemberek fertőtlenítő hajmosást szoktak javasolni. Nem csak a hajmosással kell majd a beavatkozást követően várni, hanem a sminkeléssel is. Egy hétig biztosan nem moshatsz majd hajat, a smink pedig legkorábban három hét múlva képezheti életed részét.

4. Kerüld a megerőltetést!

Arcplasztika után fontos, hogy minden megerőltető tevékenységet kerülj, hiszen ezek az arc kipirulását okozhatják. Hasonlóképpen kerülendő az alkohol fogyasztása, az erősen fűszerezett ételek fogyasztása és a napozás. A hajfestést is felejtsd el legalább három hétig, hiszen a hegeknek maximálisan gyógyulniuk kell. A munka kapcsán körülbelül két hetes kieséssel érdemes számolni, viszont a klinikán tartózkodás mindössze egy éjszakát tesz szükségessé megfigyelési célzattal.

5. Figyelj a megelőzésre!

Az évek múlását természetesen nem állíthatja meg a plasztikai sebészet sem. A ráncok újra kialakulhatnak, bár kétségtelen, hogy lassabban történik a folyamat. Ugyanakkor továbbra is kerülendőek azok a tevékenységek és életviteli sajátosságok, melyek káros hatással vannak az arcbőr állapotára. Mire gondolunk pontosan? Tipikusan ilyen az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kevés alvás, a stressz, vagy például a túlzásba vitt napozás és a szolárium.