Megereszkedett vagy lóg a melle? – Mi az oka és mit tehet ellene?

A megereszkedett, lógó mell sokak számára kényes esztétikai probléma. Sok mindentől kialakulhat, de legfőképp az idő előrehaladtával, súlygyarapodás vagy vesztés és terhesség következtében ereszkednek meg a keblek. A probléma nem okoz egészségügyi gondokat, azonban sok nő számára kínos lehet és ronthat a testképén. A műtéten kívül is van pár dolog, amit tehetünk, hogy javítsunk a mellek állapotán. Itt is, mint minden szépészeti trükknél, a megelőzés lehet a legfontosabb lépés! Mit tehet azonban, ha mégis kialakul? Cikkünkben összeszedtük, milyen lehetőségei vannak, ha szeretné az idő előrehaladtával is megtartani mellei feszességét és megszüntetni a lógó mellekből fakadó kellemetlenségeket.

A megereszkedett mellek okai

A mellek megereszkedésének több oka is lehet, ahogy már említettük. Idővel bőr megnyúlhat és megereszkedhet, ezáltal a mellek kissé lapos, lefelé néző formát öltenek. Sajnos azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, minden korosztályt érintve, főleg genetikai adottságok miatt. A második leggyakoribb ok a hirtelen vagy nagy mennyiségű testsúlyváltozás. Ezen felül pedig a folyamatos fogyás-hízás is erősen hozzájárul a lógó mellek kialakulásához. A hirtelen fogyás, ugyanolyan rosszat tesz a mellek állapotának, mint a hirtelen hízás. A bőr megereszkedhet, nincs ideje alkalmazkodni a szövetekhez, melyeket tartania kell, és végleg megnyúlhat.

mellfelvarrás budapest

A terhesség és szoptatás szintén befolyásolja a mellek állapotát, és a változás e korszak természetes velejárója. Van, akit jobban, van, akit kevésbé befolyásol az állapotosság és a tejkiválasztás, ez genetikától is függ. A nagyobb mellek esetében gyakrabban fordul elő a megereszkedés, természetükből adódóan. A nem megfelelő melltartó viselése szintén negatív irányba terelheti a mellek fejlődését, amitől nagyon esély van arra, hogy a mellek idővel megereszkednek.

Hogyan lehet kezelni a lógó, megereszkedett mellet?

A lógó, megereszkedett mellek megsegítésére több módszer is létezik. Mivel főleg a nagyobb keblű nőket érinti a probléma, épp ezért nekik mindenképpen érdemes odafigyelniük, hogy milyen melltartót hordanak. Ilyenkor a mellek súlya lefelé húzza a tartórostokat és a kötőszöveteket, ezért érdemes mellizomra is gyakran edzeni. Ilyenkor a tartóizmok megerősödnek és átveszik a terhelés nagy részét a bőrtől és a körülötte lévő szövetektől. Ez főleg megelőzés gyanánt fontos. Ha már kialakult a probléma, nem sokat segít az edzés, viszont karbantartásra tökéletes. Így meggátolható a mellek tovább ereszkedése. Kisebb keblek esetében is előfordulhat a probléma, a tartó kötőszövetek itt is meggyengülhetnek.

Érdemes odafigyelni a helyes étkezésre és a megfelelő folyadék bevitelére. Ezek elősegítik a rostok és kötőszövetek helyes táplálását és segíthetnek feszesebbé tenni a melleket. A súlyfelesleg változtatásánál érdemes lassan haladni, hiszen a hirtelen fogyás szintén lógó melleket eredményezhet. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni a bőr ápolására is. Többféle kozmetikumot árulnak a mellek feszesítésére. Érdemes azonban tudni, hogy habár ezek a krémek és testápolók feszesítik a bőrt, a már előrehaladott, megereszkedett melleken aligha segítenek. Ha Önnél is fennáll ez a probléma, és nem tud megbarátkozni a testével, érdemes fontolóra venni a műtétet.

A műtéti megoldás: mellfelvarrás

Ha a probléma zavaró a mindennapok során és nagyon előrehaladott a megereszkedés, akkor sor kerülhet műtéti beavatkozásra. Általában a mellfelvarrást javasolják első lépésként. Ekkor megfigyelhető az eredmény és ennek alapján kerülhet sor egy saját zsíros feltöltésre vagy implantátum beültetésére, ha a páciens továbbra sem elégedett. Ma már szinte rutinműtétnek számít egy mellfelvarrás, ami nagyjából két órát vesz igénybe A sebész egy-egy picike bemetszést ejt, és feljebb húzza a megereszkedett szöveteket. A hegek kicsik és hamar gyógyulnak. Heteken belül újra munkába állhat, csak a megterhelő fizikai aktivitásokat kell kerülni. Pár hét torna és csökkentett, pihenéssel teli életmód, és újra a régiek lehetünk.

A gyógyulási idő alatt érdemes kompressziós melltartót hordani, ez hozzájárul ahhoz, hogy a beavatkozás eredményes és sikeres legyen. Ezen kívül hozzájárul a gyógyulási folyamat mielőbbi lezajlásához, és a kezdeti, fájdalmas időszakban csökkenti az esetleges irritációt és helyén tartja az újra formált kebleket.