Implantáció azonnali terheléssel? Fordulj profi klinikához!

A fogászati implantátumok esetében is egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az implantáció azonnali terheléssel megvalósítható legyen. Az igazán profi klinikákon erre minden további nélkül lehetőség nyílik. A mindennapi elfoglaltság során sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy hónapokat várjanak a fogpótlás befejezésére. Elsősorban a jól látható helyeken szükségessé váló fogpótlás esetében igaz ez. Természetes igény tehát, hogy azonnal, vagy legalábbis néhány napon belül megvalósulhasson a teljes fogsor.

Implantáció azonnali terheléssel

Implantáció azonnali terheléssel – az ideiglenes felépítmény a megoldás!

Az implantáció során alapesetben akár fél évet is várni kell arra, míg a műgyökér tökéletesen rögzül a csontban, és alkalmassá válik a terhelésre. A korszerű orvostudomány azonban igazodva a páciensek igényeihez, lehetővé teszi az azonnali terheléses fogimplantátum megvalósítását. Ilyenkor akár aznap, vagy néhány napon belül elkészül az ideiglenes fogpótlás. Ez tulajdonképpen a végleges pótlás egy egyszerűsített változata, és azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen fog nélkül helyt állni a mindennapokban.

 

A műgyökér rögzüléséhez idő kell!

Fontos tudni, hogy ha az implantáció azonnali terheléssel kerül kivitelezésre, akkor sem lehet megúszni a műgyökér rögzülésének folyamatát. Természetes jelenség, hogy idő kell ahhoz, míg a speciális felülettel rendelkező műgyökeret teljesen körbenövi a csontanyag. A végleges fogpótlást csak ezt követően lehet rögzíteni arra.

 

Nem mindegy, mennyi csontanyag áll rendelkezésre!

A fogászati implantátum alkalmazása során rendszerint ez a kritikus kérdés. Amint a saját fog valamilyen oknál fogva eltávolításra kerül, elkezdődik a csont visszafejlődése. Amennyiben hosszú ideig, akár évekig nem foglalkozol a fogpótlással, akkor könnyen lehet, hogy nem áll majd elegendő csont rendelkezésre ahhoz, hogy abba szilárdan rögzüljön az implantátum a későbbiekben. Ilyenkor csontpótlásra van szükség, melyhez a saját csontanyagon kívül akár steril állati csontgranulátum is felhasználható.

 

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy van elegendő befogadó csontod, akkor a műgyökér már alapvetően szilárdan áll a csontban, és alkalmas lesz a terhelésre szinte azonnal. Ilyenkor minden további nélkül megvalósulhat az implantáció azonnali terheléssel. A megfelelő mennyiségű csont azért fontos feltétele az azonnali terhelhetőségnek, mert így nem mozdul majd el a műgyökér, és megtörténhet annak rögzülése akkor is, ha azonnal kerül egy ideiglenes felépítmény arra.

 

Milyen megoldások léteznek azonnali implantációra?

Az azonnali terheléses fogimplantátumra maximum néhány napot kell várni. Egyfajta lehetőséget kínálnak a korai terhelésű fogimplantátumok, melyek kivehetőek, és a beültetést követően 4-8 héttel történik alkalmazásuk. Az úgynevezett késői megterhelésű fogimplantátum esetében is lehetőség van arra, hogy a gyógyulás idejére egyfajta kivehető fogpótlás legyen viselhető. Ez főként azok számára javasolt, akik számára biológiai adottságaikból adódóan szükséges a 4-6 hónap a végleges felépítmény alkalmazásához.

 

A csontállomány függvénye a választás

A megfelelően szilárd, jó minőségű, vastag csontállomány lehetővé teszi, hogy az implantáció azonnali terheléssel megvalósuljon. Az ideiglenes fogpótlás lényege azonban minden esetben az, hogy minimális terhelést közvetítsen a műgyökérre, annak rögzülését elősegítve. Ebből következik, hogy kevésbé jó minőségű csont esetében a kompromisszumok nélkülözhetetlenek. Ilyenkor érdemes a hosszú távú célokat szem előtt tartani, és inkább a korai vagy a késői megterhelés mellett letenni a voksot.

 

Minden esetben a szakemberrel egyeztetve történik a választás, saját tapasztalatait és javaslatát fókuszba helyezve. Lehetőség van olyan kivehető fogpótlás mellett dönteni, amely kis kapcsokkal kapaszkodik a hiány melletti fogakhoz, de azok lecsiszolása nem szükséges. Ennek köszönhetően elérhető a szükséges esztétikum arra az időszakra, míg a műgyökér rögzül a csontban és ténylegesen terhelhetővé válik.